BİRGÜN - Efkan Eflatun // 27.08.2007


‘Mr. Genelkurmay’la bir gece konserdeyiz...’

Gazoz kapağından apoletler

Türkçe hip hop`in camia içindeki küfürleşmelerinden uzak, rap`in saf sol kanadında kendi mücadelesini sürdüren Sultan Tunç, yeni albümü Rap`n Roll`da renkli bir müzik eşliğinde sivri ve esprili bir dille aklına takılanların çenebazlığını yapıyor.

Bir rapçilik gösterisi değil Sultan Tunç`un müziği. Sultan, sevdiği müzik rap`i; reggae, Latin, rock ve Türk müziğiyle iyice güçlendirip lafı dolandırmadan tavrını ortaya koyuyor. Türkiye`nin siyasi ve sosyal gündeminden magazin gündemine kadar pek çok konu geçiyor şarkılar arasından. Sultan Tunç, 2004 yılında çıkardığı `Saygı Değer Şarkılar`da nasıl bir yolun yolcusu olduğunu göstermişti. `Rap`n RolF`dan önce ise seçim döneminde İstanbul`un bağımsız milletvekili adayları Ufuk Uras ve Baskın Oran`a destek vermek için `Baskın Var` adlı bir şarkı yapmıştı.

BU ŞARKILARA SAYGI DUYULUR

Sultan Tunç, Almanya doğumlu. Ve fark ediliyor ki, bir gurbetçi olarak Anadolu kültürüne ve müziğine daha bir özlemle sarılıyor. Şarkılarında sazları, deyişleri canı gönülden kullanıyor. Bir Aşık Veysel`e başvuruyor, bir Mevlana`nın engin davetini hatırlatıyor hepimize. Gurbetçi olmasıyla birlikte müzisyen bir aileden geliyor olması da etkilemiş Sultan Tunç`u. Babası Ankara Radyosu`nda Türk Halk Müziği sanatçısı olarak çalışmış. Dedesi; tulum, zurna ve davul çalarken, amcaları ise Sivas`ın en bilinen saz ustalarıymış.

Sultan`ın hip hop heyecanı ise 10 yaşındayken Run DMC`nin `Tougher than Leat-her`ni dinlemesinden sonra başlıyor. Önceleri Victimz of Choice adlı bir grupta başlıyor rap yapmaya. 1995 yılından sonra da solo kariyerinin ilk adımlarını atıyor. Önce hip hop derlemelerdeki parçalarıyla dikkat çekip sonra albüm işlerine girişiyor. 1998`de Türkiye`ye gelerek `İstanbul Geceleri`ni yapıyor. 2001`de çalışmaları başlayan `Saygı Değer Şarkılar` ise 2004 yılında yayınlanıyor.

EN ÖNEMLİ TEMSİLCİLERDEN

Yeni albümü için çektirdiği Chevari fotoğraflarda omzuna gazoz kapaklarından apoletler takan Sultan Tunç`un konukları da var: `Down With The Gypsiez` adlı şarkıda Selim Sesler, `Bir Yol Hikayesi`nde Selda Bağcan, `Gece Tarifesi`nde Volkan Bekar, `Deniz Gezmiş Oynicam`da Yuzzuf Kenan Billy G, `Kimse Beni Sevmiyor`da Saadet Türköz eşlik ediyor kendisine. Albümün en dikkat çekici şarkılarından biri olan `Pardon Afedersiniz Mr. Genelkurmay`da herkesin kolay kolay anlatamaya girişmeyeceği bir meseleyi kendi meşrebince dillendiriyor.

Sultan Tunç`un sözlerini ve renkli müziğini, Almanya doğup hayatının büyük bir kısmını orada geçirdiğini düşünerek dinlersek daha iyi özümsemiş oluruz. Tunç`un muhalif tavrının altında, Almanya`da bir gurbetçi olarak yaşadığı sosyal ve siyasal zorluklar var elbette. İlerleyen yıllarda Türkiye`ye Almanya`dan bakıp anlamaya çalışan ve nihayetinde memleketine yerleşen, zihni açık bir şarkı yazarı var karşımızda. Sultan Tunç, Türkçe hip hop`m muhalif yanının en önemli temsilcilerinden biri şu anda.

EFKAN KULA efkan@studyoimge.com

Hiç yorum yok: