Radikal Naim Dilmener // 04.01.2004

Radikal-çevrimiçi

Bir gün Batı'ya giderken

Bir gün Batı'ya giderken
"East 2 West"te Sultana'dan Burhan Öçal'a ve Harem'e birçok Türk grup ve sanatçısından seçme şarkılar yer alıyor.
Doublemoon'un "East 2 West"inin 1 ve 2'si bir arada yayınlandı. İçinde yok yok..

04/01/2004

NAİM DİLMENER

''Caz... Bu gezegenin etnik müziği' şiarıyla müzik piyasamıza girmiş ve kısa bir zaman içerisinde standartların epeyce üstünde işler çıkartarak dost-düşman herkesin hayranlığını kazanmış olan Doublemoon firması, başlangıçtan bugüne kadar yayınladığı albümlerden yaptığı bir tür seçkiyi
'East 2 West' adıyla piyasaya sundu. Yazının sonunda söylemenin daha uygun kaçacağı bir şeyi hemen en başta söyleyelim: Ülkemizde, bu kadar sağlam, bu çapta güçlü bir albüm çok az yayınlandı. Herbiri yenilikçi ve çağdaş bunca eğilimi bir araya getiren başka bir albüm ise hiç olmadı. Doublemoon, 'East 2 West' albümünde, tam da albüm adının vaat ettiği gibi, bu ülkenin müziği içinde kayda değer her tınıyı, her sesi; bozmadan-çizmeden, köklerinden koparıp bir ucubeye dönüştürmeden 'Batılı' kalıp ya da eğilimlerin yardımıyla farklı bir biçimde sunmak için ter dökmüş isimlerin-projelerin tam 13 şarkısını bir araya getirmiş. Mercan Dede'den Sultana'ya, Burhan Öçal'dan Aydın Esen'e kadar, her zaman farklılığın ve sıra dışılığın timsali olmuş epeyce isim bir albüm boyu bir bir huzurlardan geçmekte..."
Yukarıdaki paragrafı, Doublemoon'un 2002 yılında yayınladığı "East 2 West" adlı albüm için yazdığımız "Kuş Sorunsalının Eleştirisine Katkı" başlıklı yazımızdan aldık. Doublemoon, yakın bir zamanda, "Best of Doublemoon" olarak adlandırmanın tuhaf kaçmayacağı bu serinin ikinci albümünü yayınladı. "East" ve "West" arasına kurulmuş "2" rakamı, bu albümle birlikte bir anlam daha yüklenmiş oldu: İlkinde "Doğu'dan Batı'yayı" birleştiriyordu, şimdi bununla birlikte ikinci albüm olma özelliğinin de altını çiziyor. Yukardaki paragrafı olduğu gibi bir evvelki yazıdan almamız
boşuna değil. Aradan geçen bir buçuk yıla yakın bir zaman zarfında Doublemoon yine hiç durmadı, yine başka firmaların kıyısından bile geçemeyeceği yenilikçi işlere imza attı. Yani o zaman yapılmış övgüleri fazlasıyla hak etmişti, etmeye de devam ediyor. "East 2 West" albümü sonrası, Doublemmon; İlhan Erşahin ("Harikalar Diyarı"), Laço Tayfa ("Hicaz Dolap"), Baba Zula ("Ruhani Oyun Havaları") ve Burhan Öçal ("Kırklareli İl Sınırı")'nın yeni albümlerini yayımladı. Birinci "East 2 West" sonrası yayınlanan bu albümlerden alınan parçalar ikinci albümün hiç şüphesiz en parlak anları. Zaten albüm Erşahin'in harikalar diyarından bir parçayla, "Oriental Wind" ile açılıyor. Nublu adı altında deneyselin deneyseli işler yayınlayan ve bu alanda neredeyse en radikal çalışmalara imza atan Erşahin'in "İstanbul ile olan ilişki"nin bir yansıması olarak tanımladığı albümünden esen oryantal rüzgar, şimdi de bu albümü şenlendiriyor... Kimselere benzemez Baba Zula'nın "Ruhani Oyun Havaları"ndan Mad Professor destekli "Biz Size Âşık Olduk" ve Laço Tayfa'nın Athena ile birlikte yaptığı "Erkilet Güzeli" serinin ikinci albümünün diğer çok ağır silahları. "Erkilet Güzeli" bu albüme, bir müzisyenden çok bir "ermiş" ya da "büyücü" sayabileceğimiz Mercan Dede'nin ellerinden çıkmış bir remix ile sızmış. Mercan Dede'nin bizzat kendisi de olağanüstü albümü "Nar"ı kapatan şarkı olan "Nar-ı Seher" ile yer almış. Laço Tayfa'nın üyelerinden biri olan Mehmet Akatay, aynı zamanda kendi adını taşıyan projesiyle ("Akatay Project") de girmiş Doublemoon derlemesine. "Latino" adlı şarkının mix'i yine Mercan Dede imzalı... Nublu, Sultan Tunç, Harem ve Burhan Öçal bu mucizevi albümün diğer yıldızları. Albüm, (bir "bonus track" olarak) yine Mad Professor destekli Baba Zula şarkısı ile kapanıyor: (IMF'li AET'li, IETT'li ve her türlü)
"Kısaltmalar" ile.
Hiç şüphesiz, Doublemoon'un yayınladığı her albüm, farklı ve sıra dışı bir müziğin peşinde koşan her türden müzikseveri mest ediyor. Ama doğrusunu söylemek gerekir ki; araya zaman girdiği için, bu tek tek yayınlanan albümler Doublemoon'un gerçekleştirdiği mucize hakkında ilgileneni pek de fikir sahibi kılmıyor. Bu iş ancak "East 2 West" albümleriyle mümkün hale geldi. Doublemoon'un kısa bir zaman içerisinde sağlamayı başardığı renklilik ve çokseslilik inanılmaz bir boyuta ulaşmış. "East 2 West"in bize gösterdiği en önemli şey de bu.

Hiç yorum yok: